TOP66.ro

Ce reprezinta DVD?

DVD este cea mai noua generatie de medii de stocare optice, folosit pentru stocarea diverselor informatii, fiind in principiu urmasul CD. Poate contine filme, fotografii, date, muzica. DVD a inlociut Laser discul, este pe cale sa inlocuiasca definitiv caseta video, cartusele de jocuri si va putea in final sa inlocuiasca CD-A si CD-rom. DVD are acordul si suportul nemijlocit din partea celor mai importante companii fabricante de produse electronice, al celor mai importanti fabricanti de hardware precum si a celor mai mari studiouri de muzica si filme. Cu un suport de acest gen, fara precedent in istorie, DVD a devenit cel mai popular produs consumabil in domeniul electronicii si al computerelor din toate timpurile, in mai putin de trei ani de la introducerea lui. Astfel in 2003, la sase ani de la introducerea lui oficiala, existau aproape 250 milioane de unitati DVD in toata lumea, incluzand aiciDVD player, DVD-PC, si console pentru jocuri. Aceasta cifra reprezinta mai mult de jumatate din numarul unitatilor video VCR existente in acel moment, pregatind astfel DVD sa devina noul standard pentru publicarea si comercializarea video.
Este important sa intelegem diferenta dintre "formatele fizice" (ex.DVD-ROM) si "formatele executabile" (DVD-audio, DVD-video). DVD-ROM este formatul de baza pentru stocarea de date. DVD-video, sau simplu DVD, defineste cum anume programele video, precum filmele, sunt stocate pe disc si apoi redate in player.
Dar sa revenim. DVD este munca mai multor companii si oameni, fiind derivat din CD si tehnologii colaterale. Inca din 1993 au fost cateva incercari de lansare a "CD-ului de mare densitate", aceste eforturi ducand la aparitia a doua formate, care teoretic se aflau in competitie: MMCD, promovat de SONY si PHILIPS , si SD propus de TOSHIBA, MATSUSHITA, TIME WARNER si altii. La insisitentele celor mai importanti fabricanti de computere, in frunte cu IBM, cele doua fractiuni s-au unit intr-un singur standard, DVD, fiind anuntat in septembrie 1995 si evitand astfel un razboi fara rost si costisitor intre doua formate similare, precum a fost razboiul dintre VHS si BETAMAX. Rezultatul a fost patentarea acestui format de catrea un grup de zece companii, constituite in DVD Consortium: HITACHI, JVC(Victor), MATSUSHITA, PHILIPS, PIONEER, SONY, THOMSON, TIME WARNER si TOSHIBA. Pe langa aceste mari companii, au mai fost si alte grupuri care au contribuit sub diferite forme la crearea formatului DVD, astfel ca in mai 1997, DVD Consortium este inlocuit cu DVD Forum, care in principiu este deschis tuturor companiilor si are in prezent peste 200 de membrii. La ora actuala drepturile pentru logo si formatele DVD sunt administrate de DVD-FLLC (DVD Format/Logo Licensing Corporation), cu sediul in Tokyo, pana in aprilie 2000 fiind condus de Toshiba. Ca idee, pentru Logo se platesc 5000$ pentru o unitate, iar pentru un format 10.000$.

DVD a avut un start ezitant. Prezicerile optimiste despre sute de titluri lansate in preajma Craciunului din 1996, au fost departe de realitate. Astfel, au fost disponibile doar cateva titluri, majoritatea muzica, pentru lansarea oficiala in Noiembrie 1996 in Japonia. Primele filme pe suport DVD au aparut tot in Japonia abia in Decembrie (Asasinii, Blade Runner, Eraser, si The Fugitive) fiind produse de Warner Home Video. Pana in aprilie 1997 au fost scoase pe piata 150 de titluri in Japonia.
Primele titluri au fost lansate oficial in SUA in martie 1997 si au fost produse de LUMIVISION si AIX Entertainment: Africa, The Serengeti, Antarctica-an adventure of a different nature, Tropical Rainforest si Animation Greats. Lansarea Warner Bros U.S. a urmat pe 24 martie, cinci zile mai tarziu, fiind limitate doar la sapte orase. Cu toate ca inceputul a fost ezitant, vanzarile de discuri au depasit asteptarile, fiind vandute peste 19.000 in primele doua saptamani de la lansare. Optimismul celor implicati a inceput sa creasca, astfel Info Tech a prezis ca vor fi lansate 600 de titluri pana la sfarsitul lui 1997 si mai mult de 8000 de titluri pana in 2000. Care a fost realitatea? Pana in decembrie 1997 au fost livrate un milion de discuri, reprezentand 530 de titluri, peste 100 de milioane de discuri reprezentand 5000 de titluri pana la sfarsitul lui 1999. in decembrie 2000 erau disponibile 10.000 de titluri in SUA si 15.000 in toata lumea, iar in 2002 existau 23.000 de titluri doar in SUA. Comparand cu alte lansari de formate (CD, Laser Disc) aceste cifre reprezintao uriasa lansare de titluri, intr-un timp atat de scurt ( de remarcat ca in aceste cifre nu sunt incluse filmele pentru adulti care reprezinta in 15%). In 2004 numarul de titluri la nivel mondial a depasit 40.000 de titluri, iar in martie 2003, la sase ani de la lansare, existau 1,5 miliarde de discuri vandute. In Europa lansarea DVD a fost facuta in 1998, cu o mica intarziere fata de SUA si Japonia.
DVD-audio, a inceput si mai timid decat DVD-video. Primul titlu comercial disponibil ,Big Phat Band, a fost lansat in octombrie 2000, pe suport Silverline. Muzica importanta de la BMG Entertainment, EMI Music, Universal Music si Warner Music au aparut in format DVD-audio din toamna lui 2001, fiind disponibile putin sub 200 de titluri. Primul SACD a fost lansat in Japonia in mai 1999.
Programele software in format DVD-ROM intra incet incet in piata. IDC a prezis ca peste 13% din software-ul existent va fi disponibil in format DVD-ROM pana la sfarsitul lui 1998, realitatea neatingand asteptarile. Realitatea este ca DVD-ROM-ul este un CD mai mare si mai rapid, dar contine aceleasi informatii. Nevoia de spatiu de stocare mai mare nu se justifica, in cele mai multe cazuri spatiul de pe un CD fiind sufucient.

Ce reprezinta literele din sigla DVD?

-Delayed, very delayed - tarziu foarte tarziu- cu referire la timiditatea lansarii formatului;
-Diversified, very diversified - diversificat foarte diversificat - cu referire la proliferarea rapida a acestui format;
-Digital veneral disease - boala venerica digitala - cu referire la copierea ilegala si piraterie;
-Dead very dead - mort foarte mort - propus de cei care au prevazut disparitia parida a cestui forma;
-Digital video disc - propunere originala, cu trimitere directa la scopul principal al acetui format, fiind propus de o parte a DVD-Forum;
-Digital versatile disc - propunere a altui grup din DVD-Forum;
-Nimic;

Care este raspunsul oficial? NIMIC sau ce doriti dumneavoastra! Acronimul original vine de la "Digital video disc", dar o parte din membrii DVD-Forum au explicat faptul ca formatul DVD va merge mult mai departe decat formatul video, si au facut referire la "versatilitatea" acestuia. In 1999, DVD-Forum neajungand la nici un consens au decretat acronimul DVD, ca standard international, nu inseamna nimic decat nista litere. Apropo, ce inseamna VHS?

Haideti sa vorbim putin despre calitatea DVD! Acest format are capabilitatea de a produce caliate aproape de cea de studio si mai buna decat CD-audio. DVD este mult mai bun calitativ decat caseta video si in genaral mai bun decat Laser discul. Din nefericire cakitatea DVD depinde foarte mult de calitatea productiei. In ultima perioada, datorita imbunatatirii tehnologiei si a puterii de compresie, asistam la o scadere a costului de productie si o crestere a calitatii. Ca si proces, semnalul video necesar realizarii unui DVD de calitate este realizat dupa o matrita, care se numeste Digital Studio Master Tape. Procesul de codare se face cu pierderi, ceea ce inseamna indepartarea informatiilor redundante (cum ar fi portiuni din film care nu se shimba) precum si indepartarea informatiilor pe care ochiul uman nu le percepe. Imaginea video rezultata, mai ales cand este complexa sau cu cadre care se schimba rapid, poate contine cateodata erori vizuale, care depind in mod direct de procesul si de rata compresiei. Ca si medie, pentru rate de compresie situate intre 3.5 si 6 Mb/s ( milioane de biti pe secunda), erorile de compresie pot fi cateodata notabile, mai ales daca sursa nu a fost de calitate. Ratele mari de compresie, produc calitate mult mai buna, cu diferente imperceptibile fata de matrita.

Care este viitorul? Tabelul de mai jos va poate lamuri!

Format
Proprietar
Adancime
scriere
Laser
Format 
Video
Audio
Capacitate
SL / DL
Rata 
compresie
WMV HD
Microsof
0.6mm
Red 
650nm
WMV9
WMA9
4.7 / 8.5 Gb
22 Mb/s
HD-DVD
DVD Forum
0.6 mm
Blue
(405 nm) 
MPEG-2 SD/HD, H.264, VC-1
PCM, MLP, Dolby Digital +, DTS HD
15G / 30G (ROM), 20G / 40G (recordable
36 Mbps
Blu-ray (BD)
Blu-Ray Disc Association
0.1 mm
Blue(405 nm) 
MPEG-2 HD, H.264, VC-1
PCM, Dolby Digital, DTS
27G / 50G
36 Mbps
EVD
eWorld (Govt. of China)
0.6 mm
Red (650 nm)
HD MPEG-2 (later AVS)
ExAC
na / 8.5G (ROM)
22 Mbps
FVD
AOSRA/ITRI (Taiwan)
0.6 mm
Red (650 nm
WMV9 (1280x720
WMA9
6G / 11/G
25.05 Mbps

 

Ca sa afli ce formate folosim noi apasa AICI

 

Copyright © Digital Art Studio 2005